Bij 'de Dordtsche' kun je roeien op verschillende niveaus. Veel van onze leden roeien recreatief, in vaste ploegen of in wisselende samenstellingen. Wie de roeihaal eenmaal technisch goed beheerst, kan veel kanten op. Zo kun je de uitdaging opzoeken op de grote rivieren of deelnemen aan marathons of (inter)nationale wedstrijden.
De KDR&ZV biedt daarnaast aparte instructie aan voor jeugdleden. Roeien met een (fysieke) beperking is mogelijk via onze zustervereniging STARDO.
Ben je minimaal 12 jaar oud en heb je een zwemdiploma? Dan kun je bij de KDR&ZV (leren) roeien! Instroom is op ieder moment in het jaar mogelijk.
De Toercommissie van de KDR&ZV organiseert meerdere toertochten per jaar. In gestuurde wherries varen we gezamenlijk een mooie route, onder meer in de Sliedrechtse en Brabantse Biesbosch. Iedereen die een roeidiploma heeft behaald kan meedoen!
Toertochten worden aangekondigd in de nieuwsbrief voor leden. Op de roeilocatie hangen daarnaast posters waarop je meer informatie kunt vinden over de eerstvolgende toertocht. Voor sommige toertochten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Bij het roeien op de rivier is het dragen van een reddingsvest verplicht.
Ook buiten Dordt is het prachtig roeien. Naast onze eigen toertochten kun je meedoen aan toertochten georganiseerd door andere roeiverenigingen of de KNRB. Jaarlijks organiseert de KNRB een aantal meerdaagse toertochten op wisselende locaties, in Nederland of in het buitenland. Je kunt hier met een eigen ploeg voor aanmelden. Deelnemers moeten over een redelijke roei- en stuurvaardigheid beschikken. Aan deelname zijn kosten verbonden.
Ieder jaar organiseert de KDR&ZV Rondom Dordt, een marathon over circa 52 kilometer. De route voert ploegen in wherries, D-vieren of zeeroeiboten over de grote rivieren rondom het eiland van Dordt. Een spectaculaire beleving! Bij minder dan 15 ploegen of als de weersomstandigheden minder gunstig zijn, nemen we een route door de Brabantse Biesbosch.
Fanatieke marathonroeiers kunnen zich aanmelden voor het KNRB marathonklassement. Doe je in één seizoen mee aan 6 of meer marathons (totaal >300 kilometer), dan ontvang je een oorkonde vanuit de KNRB.
Bekijk de Nationale Marathonroeikalender op de KNRB-website en ontdek welke marathons er binnenkort gevaren worden. Vorm je eigen ploeg en meld je via nohtaram @kdrzv.nl om ingeschreven te worden.
Wedstrijdroeien kun je bij de Dordtsche op verschillende niveaus: van deelname aan regiowedstrijden tot (inter)nationale wedstrijden, in de skiff of in ploegverband. Om aan wedstrijden mee te doen is het advies om minimaal 3x per week te trainen. Fanatieke wedstrijdroeiers trainen tot wel 6 dagen in de week.
Bij de Dordtsche doen zowel junioren (<18 jaar) als masters (>27 jaar) regelmatig mee met regiowedstrijden. De meeste wedstrijden worden verroeid als tijdsrace. Alle ploegen varen hetzelfde parcours en starten met een klein tijdsverschil (15-30 sec.) na elkaar. De gevaren tijd per ploeg bepaalt de uitslag. Regiowedstrijden zijn vaak dichtbij huis en hebben een gemoedelijke sfeer.
Van november tot en met april organiseert roeivereniging Breda de Markcompetitie. Deze vriendschappelijke krachtmeting over 4,8 kilometer kun je in ploegverband of in de skiff starten. De Dordtsche is altijd goed vertegenwoordigd, door jong en oud. Een leuk opstapje voor wie wil proeven aan het wedstrijdroeien!
Coastal rowing is een relatief nieuwe vorm van roeien, waarbij in speciale boten op zee, grote meren of rivieren gevaren wordt. Door de stroming, golven en wind komt er bij coastal rowing meer kijken dan bij roeien op glad (binnen)water. In wedstrijdverband vinden er races plaats binnen twee disciplines: Endurance en Sprint. Het onderdeel Sprint zal vanaf 2028 zelfs Olympisch zijn. Trotseer jij binnenkort de golven in een roeiboot?
Dankzij de unieke ligging van "de Dordtsche", kun je bij ons uitstekend rivierroeien. Van het voor- tot najaar roeit een grote groep van onze leden op de Beneden Merwede, de Noord en de Oude Maas. Rivierroeien is door het drukke vaarwater en de sterke stroming en golfslag een prachtige uitdaging, voor beginnende én ervaren roeiers!
Roeien is een hele toegankelijke sport voor mensen met een beperking. Op het Wantij roeien wekelijks zo'n 30 roeiers met een beperking bij STARDO (Stichting Aangepast Roeien Dordrecht en Omstreken).
De roeilocatie van de KDR&ZV is de uitvalsbasis van STARDO. We beschikken over een groot, toegankelijk vlot. Het vlot is voorzien van een tillift en beugel, om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken. De roeiboot ligt bij het instappen in een speciale insteekhaven, om alles veilig te laten verlopen.
KDR&ZV
Postbus 517
3300 AM Dordrecht
secretariaat
Havenkantoor
06-24 84 28 19
havenmeester
Roeiafdeling
roeisecretariaat
Zeilafdeling
zeilsecretariaat
Volg ons op: