Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeilvereeniging

Roeinieuws KDRZV 02-04-2021

Geplaatst op 05-04-2021  -  Categorie: De Roei  -  Auteur: Andrea van Steen

Voorwoord

Geacht roeilid,

we hebben in deze nieuwsbrief veel onderwerpen die we met jullie willen delen. Onderwerpen die leuk zijn om te lezen ( verbouwing soos ) en onderwerpen waar we graag actie van jullie op willen ( bv roeimaatje gezocht ) De instructiecommissie laat van zich horen, en er is een correctie op een eerder bericht. 

Ik wens iedereen weer veel leesplezier en een mooi Paasweekend

Hartelijke groet, Andrea van Steen

 

In gesprek met het bestuur

Inmiddels heeft het eerste ‘In gesprek met het bestuur’ plaatsgevonden. Hoewel we slechts één gesprekspartner hadden, ervoeren het lid en de bestuursafvaardiging, Joop Hylkema en ik, het als zeer plezierig om elkaar te zien en informeel met elkaar te praten. Graag willen we ‘Het gesprek’ voor alsnog elke tweede dinsdag van de maand agenderen. Te beginnen met dinsdag 13 april, om 19.30 uur. Daarna dinsdag 11 mei.

Bij deze nodigen we u van harte uit om aan te haken bij ‘Het Gesprek’. Aanmelden gaat via mij op taairaterces.[antispam].@kdrzv.nl. Als er een specifiek onderwerp is waar u het over wilt hebben, geef dat dan aan. Dan regelen wij de juiste bestuurlijke gesprekspartner.

Het videovergaderen gaat via Teams. Na aanmelding krijgt u een uitnodiging in de mail. U hoeft niks te installeren op uw computer, telefoon of tablet, zolang deze maar camera en microfoon heeft.

Graag tot ziens!

Charlotte Moerman

 

Een paar puntjes van aandacht :

Roeiloods afsluiten

Wellicht zijn we allemaal alle regeltjes beu, maar toch: Zou iedereen altijd wanneer je het water opgaat de roldeuren willen afsluiten, tenzij er anderen in de loods zijn. Te vaak wordt geconstateerd dat dit niet gebeurt, waardoor iedereen zomaar onze loods in kan lopen. Dit is niet de bedoeling. Dus, sluit af en neem je sleutel mee in de boot.

 

Koffiedrinken

Nog zo’n regeltje: de bedoeling is dat we alleen voor het roeien op de roei komen en daarna direct vertrekken. Hoe graag wij dit allemaal ook anders zouden willen. Als roeiers toch blijven hangen voor koffie met elkaar op het terrein, krijgen we teveel mensen bij elkaar en houden wij ons niet aan de regelgeving van de overheid. Dus, helaas, vertrekken na het roeien.

Namens de roeicommissarissen Mariette en Raoul

 

Herhaalde oproep : Boeg-Roeimaatjes gezocht!

Om meer leden met scullen 2 in de boot te krijgen doen we een oproep : op dit moment kunnen we, naast de C1 en de skiff, ook met de C3 op pad. In de C3 mogen nu 2 personen roeien: op boeg een roeier met scullen 3+ en sturen 1 en op slag een roeier met scullen 2 of hoger.

Namens « roeimaatje » zoeken we boegroeiers die het aandurven om in een C3 en een slagroeier met scullen2 erop uit te gaan. 

Meld je aan bij : ejtaamieor.[antispam].@kdrzv.nl 

Wij kunnen jullie dan met elkaar in contact brengen.

Namens de roeimaatjescommissie: Brigitte Heimink en Jantien Veenhuizen 

 

Rectificatie gebruik zwemvest: Per abuis is geschreven dat de patroon uit het zwemvest gehaald kan worden. Om het zwemvest niet automatisch op te laten blazen, moet niet 'de patroon' verwijderd worden, maar alleen de zouttablet.

De (CO2-)patroon heb je nodig om het zwemvest op te blazen. Dus als je de patroon eruit draait, gebeurt er helemaal niks als je in het water liggend in paniek aan het koordje trekt. Da's niet goed.

Met dank aan oplettende roeileden!

Mariëtte Jorissen- de Raadt

 

Nieuws vanuit de instructie

De instructie is weer opgestart

Na een lange gedwongen pauze, hebben we de instructie op kleine schaal weer opgepakt. Deels digitaal via ms Teams, maar gelukkig ook op het water. Het is leuk om blije gezichten van leden en instructeurs te zien die weer het water op gaan. Hieronder lees je wat we afgelopen weken hebben gedaan en wat er komende tijd opgestart gaat worden.

Online theorielessen voor sturen-1

Er kan heel veel niet, maar vanuit het instructie geven hebben we gekeken naar wat wel kan. Er zijn leden die net voor de lock down in oktober zijn afgeroeid en die zouden gaan beginnen met de stuurlessen. Er waren ook leden die al ver gevorderd waren met de praktijklessen maar dat helaas niet konden afronden.

Voor een groep van 20 leden hebben we op 18 en 23 maart twee online theorielessen via ms Teams gegeven. Even wennen was het wel, maar iedereen deed goed mee. Vanuit de instructie en de afroeicommissie: we zijn heel trots op de deelnemers. Leuk dat jullie meededen en we zien jullie graag op het water. Dank aan de instructeurs Aart, Gerrit-Jan, Jan, Raoul en Harm-Jan en uiteraard dank aan Pieter voor de bijdrage aan het examen.

Hieronder een verslag van een van de deelnemers, Willem Meijboom:

Beste stuurlui aan wal

Er is een nieuwe generatie stuurlui opgestaan: de (bijna) onfeilbaren. Ze kennen elke stroming, elk signaal en elke roeiregel. De KDRZV wordt juichend opgestuwd in de vaart der wateren.

Jawel, de docenten Harm-Jan, Aart, Gerrit-Jan, Raoul en Gerda kraaiden dinsdagavond van opwinding toen bleek dat alle 19 kandidaten glansrijk waren geslaagd voor hun theorie examen sturen. Van de 19 hadden er 9 nul fout en 10 1 luttel missertje. Dat is nog nooit vertoond, weten de deskundigen, een score van 97,6 procent. 

Glunderende hoofden in de Teams-mozaiek, die tijdens de vooraf gaande lessen van 2 maal anderhalf uur nog ernstig en volgzaam oogden. De knoet was er tijdens die lessen flink overheen gegaan. Elke denkbare situatie, alle mogelijke kleding, elk onderdeel van alle typen boot waren gepasseerd.. Zelfs de stroming bij Lobith kwam voorbij. En alles online met behulp van scherm en telefoon. Hulde aan de makers!

Maar ja, wat doe je nu met die beste stuurlui aan wal? Ze mogen daar voorlopig blijven met hun bijzondere kundigheid. Want de praktijk te water laat nog even op zich wachten.

Laten we hopen dat de roeigeleerden niet alles vergeten zijn tegen de tijd dat ze het ruime sop kiezen.

Scullen-2 lessen in een C4 opgestart (met 2 roeiers)

De leden die voor de lock down les hadden in een wherry of C4, krijgen sinds kort weer roeiles. Dat kan omdat we in een C4 met 2 roeiers (plek 1 en 3 plus instructeur als stuurman) mogen varen in het kader van instructie geven. Ongeveer 14 roeiers zijn hier nu mee gestart. Eerst een paar keer op de ergometer om de techniek op te frissen en aan de conditie te werken. De eerste keren roeiden wat meer ervaren leden mee om te kijken hoe het gaat, want een C4 met 2 man roeien vraagt wel het een en ander, zeker met tegenstroom en wind. Het sturen van die boot is ook nog wel een uitdaging, maar we zijn blij dat we de leden die bezig waren met hun eerste roeidiploma weer kunnen laten roeien. Sommige leden werken enthousiast op de dinsdagavond onder leiding van Cintha nog even extra aan de roeiconditie tijdens de ergometerlessen.

Opstarten van de C1 (scullen 3) en gladde skiff (scullen 5) lessen

In de week na de meivakantie (vanaf 11 mei), starten we met de lessen in de C1 en gladde skiff. Voorlopig zijn we nog gebonden aan een aantal regels rondom de buitensport en de 1,5 meter en de groepsgrootte van maximaal 4 personen. Het aantal mensen op 1 vlot is daardoor beperkt. Met de coördinatoren hebben we een hele puzzel gemaakt om de zien hoeveel instructieplekken we – rekening houdend met deze regels en beperkingen en de capaciteit aan instructeurs en boten- kunnen aanbieden.

Het plan is nu als volgt:

  •       Vanuit de instructie benaderen we eerst de leden die vorig jaar bezig waren met scullen 3 en scullen 5 met de vraag of men dit traject wil vervolgen of niet. Dit gebeurt in de eerste week april.
  •       Als bekend is wie mee wil doen, weten we hoeveel vrije plekken er zijn waarop kan worden ingeschreven door andere leden (binnen bepaalde spelregels).
  •       Scullen 3 lessen in de C1 worden verzorgd op dinsdag en woensdagavond en vrijdagmiddag. Als er veel belangstelling is, wordt bekeken of zaterdag rond 12 uur nog een optie wordt.
  • -       Scullen 5 lessen in de gladde skiff worden gegeven op zaterdagmorgen en dinsdagavond.
  •       Op zowel de zaterdag, dinsdag- en woensdagavond en vrijdagmiddag lopen ook de lessen in de C4 door.

Midden april verschijnt er vanuit de instructie een nieuwsbericht waarin we aangeven hoeveel plekken beschikbaar zijn voor de C1 en gladde skiff lessen en hoe je je daarvoor kunt aanmelden.

Alles is uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen van de corona-cijfers en de regelgeving.

Voorbereidingen beginnerscursussen voor nieuwe leden

Achter de schermen is een team van instructeurs bezig om de lessen voor de nieuwe lichting beginners te stroomlijnen. De wachtlijst is inmiddels behoorlijk groot, veel mensen willen komen roeien dus dat is een goed teken. Het plan vanuit de instructie is om meer gebruik te maken van de ergometer en de bak en om ook digitaal nog het een en ander aan te bieden. Mede afhankelijk van het moment waarop we weer instructie mogen geven zonder de 1,5 meter beperking, willen we de beginnerscursussen intensiever maken met twee roeimomenten in de week, zodat leden er minder lang over doen om hun eerste roeidiploma te halen en zodat leden zich ook eerder verbonden voelen aan en met de vereniging.

Meer nieuws vanuit de instructie volgt midden april.

Veel roeiplezier namens de instructiecommissarissen Gerda en Cintha

 

Welkom in de vernieuwde roeisoos

Zoals al eerder gemeld, is de roeisoos flink onder handen genomen met als resultaat dat de inrichting nu precies is zoals we hem hebben willen. Er is een nieuwe koffiehoek, een mooi “nieuw” bankstel, nieuwe koelkasten op ooghoogte en een nieuwe geluidsinstallatie. Er is gezaagd, getimmerd en geverfd en, heel modern, er is niets weggegooid, vrijwel alles is hergebruikt. Niet alleen het blad van de bar en de kastinrichting maar ook ons bankstel, dat 40 jaar geleden door Leo Uijttenbogaert, toen jeugdlid, met een clubje in elkaar gezet is. (Leo is inmiddels geen jeugdlid meer). We hadden al mooie nieuwe kussens en nu is ook het hout geschilderd in een marineblauwe kleur, een koninklijke vereniging waardig. Komt dat zien. Met dank aan Hoogvliet Totaalonderhoud uit Spijkenisse die ons de verf schonk.

De soosruimte wordt nu veel beter benut, er is geen dooie vleugel of hoek meer. Ook kleine dingetjes zijn handiger of mooier. Zo is het boeken- en tijdschriftenrek verplaatst naar de deur bij de grote buitentrap met als resultaat een enthousiaste kreet: Nou kun je tenminste vanuit de soos in de botenloods kijken. Kortom, wij zijn als sooscommisie zeer tevreden en ook trots en danken nogmaals de mensen die hier aan meegewerkt hebben, met name de MOP-ers. Zelfs de penningmeester is tevreden; hij deed niet moeilijk over de aanschaf van nieuwe geluidsapparatuur. Nu nog iemand die een stel leuke tafeltjes en stoelen in de aanbieding heeft om de sfeer verder te verbeteren. Kunststof boten zijn prima maar voor de après row wil je toch eigenlijk wat anders.

Wij hopen natuurlijk dat we snel meer mogen gaan roeien en dat de soos weer in gebruik genomen mag worden. Wat verandert er voor de gebruikers? De nieuwe koffiehoek is snel gevonden, het apparaat is niet gewijzigd. Er wordt gewerkt aan digitale betalingen in de soos. Dit geldt voorlopig niet voor een nieuwe aanwinst in de soos: een koelkastje waar iedereen frisdrank uit kan halen. Betaling gebeurt in het metalen geldkistje ernaast; dat is een kwestie van vertrouwen. ”De meeste mensen deugen” weten we inmiddels en bij de roei geldt dat natuurlijk voor iedereen. Tenslotte de nieuwe geluidsapparatuur : via een eenvoudig te bedienen tablet kan iedereen zijn favoriete muziek laten horen. Afstemming daarvan met de aanwezigen in de soos vraagt ook om het nodige vertrouwen; we gaan het horen. Laten we gaan genieten van het geheel, en …… alleen samen krijgen we de vieze corona smaak weggespoeld.

Namens de sooscommissie, Ap Aarnoutse

dia1 4

 

Overlijden Ton Pullens

Oud lid en donateur Ton Pullens is op 14 maart overleden zo lazen wij in het AD.

Ton Pullens is van 1980 tot 2019 lid geweest en was in het begin van de 1990er jaren materiaalcommissaris bij de roeiafdeling. Een aantal kinderen van hem waren ook actief met het roeien. De laatste jaren was hij donateur van onze vereniging

De link naar de overlijdensadvertentie is :

https://mensenlinq.nl/overlijdensberichten/antonie-simon-ton-pullens-9050045/

Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Raoul Laboyrie, roeicommissaris

 

Contactpagina

Via deze link komt u op de contactpagina van de vereniging.

https://www.dropbox.com/s/ulz5fezmkhrxh7t/Contactpagina%202021.pdf?dl=0